Финландската транспортна асоциация иска облекчение за COVID правилата

23.02.2021

Финландската транспортна асоциация иска облекчение за COVID правилата

Главният изпълнителен директор на SKAL, финландската транспортна и логистична асоциация, заяви, че превозвачите, които стриктно спазват ограниченията за коронавирус в страната, са засегнати от недостиг на водачи.В разговор с yle.fi Айро Лехтонен каза, че настоящите правила относно самоизолацията са „твърде строги“:
„Когато компаниите вземат предпазни мерки и следват правилата, съществува истинска загриженост, че няма да имат достатъчно водачи. Правилата, каквито са, са твърде строги ”.

Финландският транспортен бос Тейя Пьойталаксо също каза пред yle.fi, че правилата водят до това шофьорите да бъдат налични за работа:

Преди можехте да сте на работа дори с хрема, кашлица и възпалено гърло, но сега шофьорът ще трябва да се тества за коронавирус."

Тези коментари следват полицейски доклади, според които 376 от 2400 проверени шофьори са виновни за нарушаване на правилата за работното време на водачите. Цифрата леко е нарастнала при последния цикъл от проверки през 2020 г.

Правилата за времето за почивка и часовете на водача бяха облекчени във Финландия за два месеца през 2020 г., но след това се нормализираха.

SKAL казват, че искат да видят облекченията от миналата година дори да бъдат приети за постоянно, но това е решение, което може да не се окаже толкова популярно сред шофьорите.

<< Обратно към новините