Швeция ще глобява чуждестранни превозвачи според Пакет Мобилност

05.01.2021

Швeция ще глобява чуждестранни превозвачи според Пакет Мобилност

В публикувано изявление шведското министерство на инфраструктурата направи предложения, според които чуждестранните превозвачи ще бъдат глобявани директно за всякакви нарушения по отношение на времето за шофиране и задължителната почивка.

В изявлението Томас Енерот, министър на инфраструктурата на Швеция, итъква, че предложенията ще създадат по-добри условия на труд, по-лоялна конкуренция и повишена безопасност на пътя. Ето какво гласи текста:

Предложения за по-добри условия на труд за професионалните шофьори и по-лоялна конкуренция в пътните операции:

За консултация се представя предложение за допълнителни правила за времето на шофиране и почивка. Преценява се, че предложенията водят до по-добри условия на труд, по-лоялна конкуренция и повишена пътна безопасност.

На 20 август 2020 г. влязоха в сила нови правила на ЕС относно времето за шофиране и почивка чрез така наречения Пакет Мобилност. Понастоящем са изготвени допълнителни разпоредби, които основно разглеждат отговорността в случай на нарушения на разпоредбите, влезли в сила през август.

- Трябва да има по-добър ред по шведските пътища. Следователно сега се предлагат незабавни наказателни глоби за нарушение на времето за шофиране и почивка. Това ще доведе до по-добри условия за професионалните шофьори и по-честна конкуренция между транспортните компании, казва министърът на инфраструктурата Томас Енерот.

Конкуренцията между шведските и чуждестранните транспортни компании трябва да бъде по-честна. Ето защо сега се предлага да бъдат въведени правила за авансови плащания за санкции по отношение времето за шофиране и почивка. Новите разпоредби означават, че чуждестранна транспортна компания ще трябва да плаща директно за констатираните нарушения при пътна проверка.

Чрез промени в правилата за шофиране и време за почивка, направени в рамките на Пакет Мобилност, социалните условия на водача са подобрени чрез по-ясна забрана за прекарване на редовната седмична почивка в превозното средство. От транспортните компании също се изисква да организират дейностите, така че водачът да може да се прибира редовно у дома.

Предложението е изпратено за обществени консултации до не по-късно от 28 февруари.

<< Обратно към новините