Новият MAN TGX е Международен камион на 2021 г.

23.11.2020

Новият MAN TGX е Международен камион на 2021 г.

Новата гама MAN TGX беше избрана за Международен камион на 2021 г. Изборът беше направен от жури, състоящо се от редактори и водещи журналисти в областта на индустриалните превозни средства от 24 основни издания за камиони от цяла Европа, сред които и списание КАМИОНИ.

   

 


Престижната награда беше връчена на Андреас Тостман, главен изпълнителен директора на MAN Truck & Bus по време на онлайн церемония в централата на MAN в Мюнхен. Флагманът на германския производител на камиони събра 155 точки, с което спечели въпреки сериозното предизвикателство в лицето на новата гама FH на Volvo Trucks.

Как се избира Камион на годината

Според правилата на международното жури Камион на годината в надпреварата за престижното отличие участват модели камиони, които са въведени на пазара през последните 12 месеца и които са допринесли съществено за ефикасността на автомобилния транспорт. Отчитат се няколко важни критерия, сред които технологични иновации, комфорт, безопасност, поведение на пътя, горивна ефективност, екологичност, както и Общите разходи за притежание на камиона (TCO).
Всеки журналист може да разпредели максимум 12 точки, но не повече от 7 за един камион.С какво спечели новия MAN TGX

Новата гама на MAN на TGX запазва силна семейна връзка с настоящото поколение тежкотоварни камиони на MAN. Въпреки това тя представлява голяма стъпка напред по отношение на комфорт, безопасност, горивна ефективност, свързаност, разширено портфолио от услуги и интерфейса между човека и машината.

По време на интензивни драйв тестове, проведени през февруари в Билбао, Испания, и след това през юли в Германия и Австрия, членовете на журито International Truck of the Year (ITOY) оцениха подобрената аеродинамика на кабината. Последната заедно с двигателите D26 и D38 Euro 6 d, оптимизираната задвижваща ос и сериозно подобрената GPS-базирана система за круиз контрол допринася за намаляване на разхода на гориво.

Освен това журито даде много положителна оценка на новото контролно табло, включващо изцяло цифров цветен инструментален панел – ясен и с добре структурирана информация, и системата SmartSelect – интересно, удобно и интелигентно решение за избор на функциите на вторичния дисплей. Към това може да се добави и удобния за работа мултифункционален волан.

Журналистите от IToY обърнаха внимание и на широкия спектър от системи за помощ и безопасност, насочени към намаляване на натоварването на водача при всяко работно състояние и подобряване на безопасността на движението.

Президентът на журито International Truck Of the Year - Джаненрико Грифини, обобщи: „С представянето на новия TGX MAN предостави ориентирана към бъдещето гама тежкотоварни автомобили, способна да отговори на днешните и утрешните транспортни нужди.“

Снежина Баджева,
член на Международното жури КАМИОН НА ГОДИНАТА

<< Обратно към новините