TAPA: Транспортирането на COVID ваксината е най-голямото предизвикателство пред сигурността

16.11.2020

TAPA: Транспортирането на COVID ваксината е най-голямото предизвикателство пред сигурността
Торстен Нойман, президент и главен изпълнителен директор на TAPA EMEA

Индустрията на въздушните товарни превози се готви за мащабно разпространение на ваксини, което може да започне още преди края на годината.

Асоциацията за безопасност на транспорта (TAPA) предупреди, че транспортирането на ваксините срещу Covid-19 представлява „най-голямото предизвикателство пред сигурността“ във веригите на доставка. От TAPA посочват, че очакваните дози ваксини от 7 млрд. до 19 млрд., ще поставят „безпрецедентни изисквания“ към вериги на доставки във фармацевтичния сектор.

Тъй като индустрията на въздушните товарни превози се готви за мащабно разпространение на ваксини, което може да започне още преди края на годината, от TAPA EMEA посочват, че компаниите трябва внимателно да оценяват рисковете, свързани със сигурността на товарите, „защото заплахата от кражба никога не е далеч“.

Торстен Нойман, президент и главен изпълнителен директор на TAPA EMEA, казва: „С черен пазар, контролиран от търсенето и предлагането, организираните престъпни групи ще са много наясно със стойността на ваксините и е много вероятно да търсят начини за кражба на пратките, особено при толкова големи обеми, които ще се разпространяват в кратки срокове. Вече наблюдавахме през тази година голям брой кражби на лични предпазни средства.

Разходите при загуба на товар от фармацевтичния сектор се оценяват между пет до седем пъти от стойността на продукта, поради домино ефекта, който се създава. От TAPA посочват още, че загубите на продукти очевидно са най-голямата заплаха, но замърсяването на пратките по време на престъпление, дори и да не са откраднати, може да бъде също толкова вредно.

<< Обратно към новините