​​​​​​​Ford E-Transit e факт!

12.11.2020

Електрическият вариант на лекотоварната легенда идва с най-мощния двигател в сегмента

​​​​​​​Ford E-Transit e факт!

Ford представи E-Transit. Изцяло електрическата версия на най-продавания в света товарен ван идва с набор от технологии от следващо ниво и предлага нови функции и услуги, съчетани с доказаните възможности на легендарния модел.E-Transit е готов за работа, обявиха от Ford на специално онлайн събитие. Моделът излиза на пазарите на Стария континент през пролетта на 2022 г. Електрическият голям Transit идва с най-мощният електродвигател в сегмента за Европа и ще се предлага в три дължини – Medium (L2), Long (L3) и Extra Long (L4) и с две височини – H2 и H3. E-Transit ще има версии с допустима максимална маса 3,5 т, 3,9 т и 4,2 т, а всичките комбинации ще осигуряват над 25 варианта на модела.При представянето бе подчертано, че E-Transit е проектиран и без компромиси с товарния капацитет. Разположената под пода батерия осигурява до 15,1 куб. метра товарен обем, който е същият като при дизеловите версии на модела със задвижване на задните колела. На европейския пазар E-Transit ще се предлага, разчетен за полезен товар до 1616 кг при версия фургон и до 1967 кг при шаси-кабините. При E-Transit инженерите на Ford са преработили силовата линия и задното окачване, за да оптимизират товарното пространство. Новото окачване осигурява повече прецизност при управлението и по-добро сцепление с пътя както при натоварен, така и при ненатоварен автомобил.

Електродвигателят на превозното средство е с максимална мощност от 198 кВт (269 к.с.) и предлага въртящ момент от 430 Нм. Това го прави най-мощният двигател при товарните ванове предлагани на европейския пазар. Разположението на двигателя при задните колела осигурява допълнително изключителна сцепление на пътя.В Европа Ford ще предложи богат избор от конфигурации на E-Transit включващи фургон, шаси-кабина, двойна кабина…, като моделът ще покрива брутна маса до 4,25 тона.

След успешните партньорства за тестване в реални условия на хибридния Transit Custom Plug-In Hybrid, Ford ще започне през 2021 г. изпитания на флота, съставена от E-Transit, с помощта на клиенти от ключови европейски пазари.

Ford представи новия голям ван E-Transit като интелигентен работен кон, който ще предложи на клиентите на марката повишена производителност, чрез напълно електрическата си силова линия, допълнена и с редица софтуерни решения, услуги и вградени опции.
Използваемият капацитет на батерията е 67 кВтч, а очакваният пробег с едно зареждане при E-Transit е до 350 км по WLTP. Това, подчертават от Ford е около три пъти повече от средното разстояние, което водач на подобен автомобил в Европа изминава ежедневно. Така батерията има достатъчен допълнителен капацитет, за да осигури пробег при променящи се атмосферни и пътни условия, казват от Ford.

Режимите на движение при E-Transit са съобразени с електрическия задвижващ механизъм. Специалният Eco-режим осигурява до 8-10 процента подобрение в потреблението на енергия. Той е подходящ при движение без товар или за движение по магистрали. При Eco-режима се ограничава максималната скорост, регулира се ускорението и се оптимизира климатичния контрол, за да се удължи пробегът.
При E-Transit ще е възможна и предварителна подготовка на превозното средство, при която кабината и батериите да бъдат климатизирани и подготвени, съобразно условията, още докато автомобилът се зарежда, което гарантира по-дълъг пробег.Модемът за свързаност FordPass Connect ще се предлага като серийно оборудване при E-Transit. С него потребителите ще могат да оптимизират ефективността на автопарка си, да заплащат различни такси и услуги в движение, както и да актуализират онлайн софтуера на автомобилите си.

С E-Transit екосистемата от автомобили за работа на Ford се разширява, като вече включва и софтуер за наблюдение на електрически превозни средства, свързани решения за автопарковете. Това ще позволи безпроблемно интегриране на E-Transit в ежедневните операции. За това спомага и набор от специализирани услуги за електрически превозни средства, предлагани чрез решението за управление на флота Ford Telematics.

E-Transit също така предлага SYNC 4 комуникационна и развлекателна технология за търговските превозни средства. Тя включва стандартен и лесен за използване 12-инчов сензорен екран, подобрено гласово разпознаване и облачно базирана навигация. С ефирните актуализации на софтуера потребителите на E-Transit винаги ще разполагат с най-новите нови функции.

На пътя при активирана навигация операторите на автопарка могат да се възползват от усъвършенстваните технологии за подпомагане на водача, включително разпознаване на пътни знаци и интелигентно регулиране на скоростта. E-Transit разполага и с набор от системи за безопасност, които помагат на клиентите да намалят разходите си за застраховка. Те включват асистент за избягване на челен сблъсък, информационна система за слепите зони, асистент за поддържане на лентата за движение, 360-градусова камера, интелигентен адаптивен круиз контрол.

И нещо, което се предлага за пръв път при лекотоварните превозни средства в Европа. Оборудването Pro Power Onboard пък превръща E-Transit в мобилен източник на енергия с мощност до 2,3 кВт, което ще позволява на клиентите да имат по всяко време и навсякъде захранване, нужно за бизнеса и дейността им.По-ниските разходи за поддръжка пък ще позволят постигане на приблизително 40% икономия при обслужването спрямо аналогични дизелови модели. E-Transit идва с най-добрите в класа си сервизни интервали.

В Европа клиентите ще се възползват от най-добрия в класа си едногодишен интервал на обслужване при неограничен пробег, успоредно с 8 години или 160 000 км пробег гаранция за батерията и електрическите компоненти под високо напрежение.Ford ще предложи разнообразни решения за зареждане на батерията, съобразени с нуждите на автопарковете и водачите, независимо дали това става у дома, на работното място или на път. Предлага се зареждане както с променлив ток, така и бързо зареждане с постоянен ток. Бордовото зарядно устройство с мощност 11,3 кВт е в състояние да осигури 100 процента зареждане за 8,2 часа. При зареждане с мощност до 115 кВт с помощта на бързо зарядно устройство с постоянен ток батерията на E-Transit може да бъде заредена от 15% до 80% за около 34 минути.

Продажбите и обслужването на модела са подкрепени от мощната мрежа на Ford с над 1800 търговски центъра по света, включително 1000 Transit центрове в евпорейската мрежа на марката. При предлагането на E-Transit Ford ще се възползва и от сътрудничеството със стотиците фирми за трансформации, които правят преустройства и осигуряват съвместимо оборудване и за дизелови версии на Transit.
За европейските пазари E Transits ще се произвежда в завода на Ford Otosan в Коджаели, Турция на специална линия в съседство с линията, от която слиза доказаният Transit Custom Plug-In Hybrid. За Северна Америка електрическата версия на Transit ще се произвежда в завода в Канзас Сити. E-Transit ще започне да пристига при европейските клиенти в началото на 2022 г.

Моделът е част от глобална инвестиция на Ford от над 11,5 млрд. долара, която е насочена към електрификация на редица модели. Изцяло новият и изцяло електрически Mustang Mach-E ще бъде в европейските представителства от началото на 2021 г., а изцяло електрическият пикап F 150 ще е в северноамериканските дилърства от средата на 2022 г.

В Европа Ford стартира електификацията на гамата си от автомобили за работа с пилотен проект още през 2018 г. Проектът, включваше партньорства в Англия, Германия, Испания и Турция с цел да се проучи как шофьорите са използвали хибридния Transit Custom Plug-In Hybrid при операции в Лондон, Кьолн, Валенсия и Анкара.

„Нашата ясна мисия да накараме бизнеса на нашите клиенти да процъфтява, помогна да превърнем Ford във водещата марка търговски превозни средства в Европа. - казва Ханс Шеп, генерален мениджър търговски превозни средства във Ford of Europe. - Електрификацията дава нови възможности на клиентите ни да управляват по-ефективно бизнеса и флотата си. При E-Transit това идва с повече от 55 години опит при Transit, мрежа от опитни дилъри и надстройчици и екосистема от дигитални инструменти, които ще помогнат за превръщането на потенциала на електрификацията в бизнес реалност. Всичко това носи и ползите от транспорта с нулеви емисии."

„Ford е лидер при търговски превозни средства в Северна Америка и Европа, така че преходът към нулеви емисии, особено при бързо развиващия се сегмент за доставки от последната миля, е от решаващо значение за постигането на нашата неутрална въглеродна цел до 2050 г. - казва Джим Фарли, президент и главен изпълнителен директор на Ford.- Ford е готов да бъде лидер в процеса, който започна със своите Transit Custom Plug-In Hybrid и EcoBlue Hybrid. Това е добре за планетата и е огромно предимство за клиентите, които получават по-ниски оперативни разходи и нови технологии за свързаност в помощ на техния бизнес."

За новия E-Transit четете и в декемврийския брой на списание КАМИОНИ - на хартия и онлайн.  

<< Обратно към новините