Литва ще оспорва пакет Мобилност пред Европейския съд

03.09.2020

Литва ще оспорва пакет Мобилност пред Европейския съд

Литва ще оспорва пакет Мобилност в Европейския съд. Основният пакет реформи, регулиращ европейския автомобилен транспорт, бе приет окончaтелно от ЕС в началото на юли 2020.

Правителството във Вилнюс даде зелена светлина на Министерството на правосъдието да започне съдебни действия за частична отмяна на пакет Мобилност и два свързани регламента на ЕС.

Според местното правосъдно министерство редица правила в Пакета - задължителното връщане на камионите в държавата по регистрация, ограниченията за каботаж и прилагането на правилата за командироване и почивка на водачите при липса на необходимата инфраструктура противоречат на политическите и икономически интереси на Литва и ще се отразят негативно на бизнеса там.

Най-спорната разпоредба изисква камионите да се връщат в страната по регистрация на редовни интервали от 8 седмици. Авторите на разпоредбата твърдят, че това ще помогне в борбата с практиката за регистриране на фиктивни транспортни компании в страни с по-ниски данъци, или т.н. „компании пощенски кутии“.

Правителствата на източноевропейските държави, сред които и България, обаче настояват, че новите правила ще изтласкат превозвачите от така наречените периферни държави на ЕС от глобалния пазар и ще увеличат замърсяването по пътищата.

<< Обратно към новините