НОВО: Абонирайте се за електронна версия на сп. ЛОГИСТИКА! Излезе 23. издание на КОЙ КАКЪВ Е в транспорта и спедицията в България 2020.

Пътнически самолети стават товарни заради кризата

25.03.2020

Пътнически самолети стават товарни заради кризата

Авиокомпании започнаха да използват пътническите самолети като товарни, тъй като границите остават отворени за доставките на стоки.

Korean Air заяви, че ще започне да използва пътнически самолети за превоз на товари по отменени за пътници маршрути. Така компанията се надява да помогне за преодоляване на кризата, тъй като това ще намали разходите и ще подпомогне търговията.

„Тъй като ситуацията с Covid-19 става все по-тежка, за нас е важно да работим по нова перспектива, твърди Уолтър Чо от корейската компания. - Ако използваме товарното отделение на пътнически самолет, не само можем да отговорим на променящото се търсене на товарен транспорт чрез диверсификация на нашите карго маршрути, но можем да намалим и таксите за паркиране на самолети.“

[✕]


Австралийският флаг-превозвач Qantas също е готов да използва някои вътрешни пътнически самолети за карго полети, заменяйки загубения капацитет от редовните пътнически услуги. От превозвача казаха, че ще намалят международните и вътрешните полети съответно с около 90% и 60%, до края на май, заради бързия спад в търсенето на пътувания. За целта ще бъдат заземени около 150 самолета.

Товарното подразделение на американския превозвач Delta обяви, че стартира чартърна операция в подкрепа на веригите за доставка на клиенти, като ще бъдат обслужвани 13 американски летища и 70 международни маршрута.

Според Ричард Ингварсон, глобален ръководител на въздушния транспорт в Scan Global Logistics, повечето авиокомпании в Европа, САЩ и Близкия изток планират да въведат подобни товарни превози, използващи наземни пътнически самолети.

"Границите по целия свят остават отворени за товари, отбеляза той. - „Естествено, очакваме по-дълги срокове на реализация и значителна нестабилност на цените, тъй като предлагането и търсенето се променят с всеки изминал ден, но ние сме ангажирани да намерим рентабилни решения за всички наши клиенти.“

<< Обратно към новините