Бизнес решения за управление на склада, парите и хората

01.11.2019

Бизнес решения за управление на склада, парите и хората
Един от най-атрактивните лектори даде старт на четвъртия панел на седмата Логистичната бизнес конференция

Четвъртият панел на седмата Логистичната бизнес конференция събра лектори от различни на пръв поглед фирми, но обединени от общата тема за пътя на стоките във веригата на доставките.


Първият лектор - Пол Норфорд, експерт и треньор по реализиране на успешни продажби в Zebra Technologies, зареди аудиторията с много енергия. Наред със завидната страст, с която си служи в своята работа, той сподели знания за индустрията в една от най-атрактивните лекции. „Големите вериги за бързо хранене вече предлагат доставка до вратата, а електронни магазини - доставки с дронове. В състояние сме да поръчате такси за секунди. Днес разполагаме с много информация и записваме полезни данни. Използваме ги докато спим, ходим на работа и тренираме. Компаниите в различни индустрии разпознават възможностите в новата ера и се готвят да се променят, знаейки, че ако изчакат, ще изостанат“, каза експерт. До 2021 г. 72% от ритейлърите планират да променят веригата си на доставки чрез автоматизации, внедряване на сензори и анализи през следващите три години, сочи проучване на Zebra. До 2022 г. 64% от производителите очакват платформи за напълно свързани фабрики.


Александър Гебов, управляващ съдружник на Паладин Пропърти Дивелъпмънт представи мащабния проект Парк Индустрия София Изток, ориентиран към нуждите на средните и големите логистични оператори. Той отбеляза, че поради ръста в потреблението и активното настъпление на електронната търговия има допълнителна необходимост от складови площи и се появяват добри възможности за инвестиции в логистични проекти.


Ивайло Колев, управител на Ивко Индустри засегна темата „Логистиката днес: Продуктивност, Функционалност, Гъвкавост, Безопасност“. В съвременните условия човешкият ръчен труд все повече се замества с автоматизирани системи, което води до по-високата производителност на предприятията включително и логистичните складове. Продуктивният склад зависи от правилното проектиране, адекватното управление, нивото на умения и компетенция на работещите, съвременния софтуер, високо ниво на оборудване.


Недялка Наги, референт за България в Hong Kong Trade Development Council представи Съвета и неговите основни дейности. Тя разказа за инициативата „Един пояс, един път“, която е свързана с инфраструктурни проекти в над 100 държави в Азия, Европа и Африка и е на стойност 8 трилиона долара. Около 60% от изходящите преки чуждестранни инвестиции на Китай са насочени към финансовите институции и фирми в Хонконг, откъдето поемат своя път към проекти по цял свят.


Можем ли да си купим спокойствие в случаите на вреда по стоката? Марк Георгиев, търговски директор, и Мариан Атанасов, управляващ директор на Claims Trans изненадаха аудиторията, като дадоха отрицателен отговор на този въпрос. Те коментираха основните предизвикателства в процесите на разрешаване на карго претенции, както и как участниците във веригата на доставки могат да си помагат взаимно при намаляване на рисковете свързани с вреди по стоката. Презентираха тенденциите и проблемите в транспорта свързани с щети на товари, също така, начините за предотвратяване и решението им.


На финала на Логистичната бизнес конференция по традиция се разигра томбола с имената на присъстващите в залата. Трима късметлии си тръгнаха с актуални, красиви и полезни награди, осигурени от ДСВ Роуд. В синхрон с тема на логистичната конференция тази година - Технологии и хора, две от нагарите, бяха насочени към технологиите, а трета бе пътешествие. Голямата награда - Apple Watch Series 4 спечели Александър Гебов от Паладин Пропърти Дивелъпмънт. С безжична водоустойчива тонколона Bose си тръгна Методи Костов от Евромастер Импорт-Експорт. Николай Дюлгеров от бургаската фирма Победа ще изживее един красив уикенд за двама в избрано от него място.

Повече подробности за това, което споделиха лекторите в другите панели, може да видите тук:
Логистиката в зоната на безграничната креативност

Стратегии, сигурност и сътрудничество във веригата на доставки

Електронната търговия и веригата на доставки

<< Обратно към новините