Регистрирайте се за 8. издание на Логистична Бизнес Конференция на 27.10.2020 г.!

Проверяват пътища преди въвеждане на тол системата

25.04.2019

Проверяват пътища преди въвеждане на тол системата

Готова е картата с пътищата на България, които попадат в обхвата на системата за тол таксите, която ще бъде въведена от 16 август.

[✕]

Картата ще бъде в различни цветове, за да се вижда за кои пътища ще се плаща тази такса и за кои не. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова пред ресорната парламентарна комисия. Тя информира, че е от 20 000 километра национална пътна мрежа, 10 800 километра попадат в обхвата на тол системата, като част от тях ще бъдат с нулева ставка, защото са в лошо състояние. Аврамова съобщи още, че е разпоредила проверка на тези 10 800 километра пътища и най-вече на второ- и третокласните, за да се получи краен вариант на картата с пътищата с нулева такса, след което на предстояща среща с превозвачите ще бъде представен обхватът на пътната мрежа с тол такса и ще бъде коментиран размерът й.

По стационарните точки на тол системата министърът информира, че са изградени 23 нови рамки, 26 са в процес на изграждане и 51 са в процес на изготвяне на документация за издаване на разрешение за строеж, освен това се преоборудват и съществуващи такива рамки. В страната ще има почти 300 точки, с което ставаме лидер по гъстота на стационарни контролни точки, обясни проф. Олег Асенов, началник на отдел "Управление на информационните системи и инфраструктура" в Националното тол управление, което е в структурата на пътната агенция, и даде за сравнение Франция, където те са само 80. С въвеждането на системата ще има такова тол покритие, което да гарантира териториална равнопоставеност. От гледна точка на техническо и търговско опериране дейностите по въвеждането на системата се изпълняват по график, допълни Асенов и информира, че тестването й ще започне от 15 май. Той подчерта, че приоритетен ще е елементът от системата, свързан с обслужването на клинентите. Той уточни, че непрекъснато се поддържа контакт с ресорните органи, свързани със строителните разрешения на съоръженията.

[✕]


По темата за размера на тол таксата министърът информира, че диалогът с превозвачите продължава. Аврамова подчерта, че разчита на ресорната комисията на подкрепата за тази по думите й „важна и трудна реформа в пътния сектор“. „Знам притесненията на превозвачите, но това е справедлива реформа, която трябва да въведе принципа който повече руши пътищата, плаща повече, защото в момента тежестта е върху леките автомобили, а с тези средства ние ремонтираме пътищата“, изтъкна министърът.

<< Обратно към новините