Регистрирайте се за 8. издание на Логистична Бизнес Конференция на 27.10.2020 г.!

Нулева тол такса за лоши пътища

17.04.2019

Нулева тол такса за лоши пътища

На този етап е планирано само 50% от републиканската пътна мрежа - около 10 800 км, да бъде включена в обхвата на тол системата.

[✕]

Това каза пред журналисти в Ямбол министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Част от тези пътища ще бъдат с нулева ставка, което означава, че няма да се събират пътни такси, защото участъците не са в добро експлоатационно състояние. Останалите 10 хил. км републикански пътища ще бъдат без тол такса, както и още 20 хил. км общински пътища, за които не се изисква такава. „Никой от превозвачите в момента не може да даде точна справка за това колко пари ще плати при един курс на негов тежкотоварен автомобил през България, тъй като ние все още не сме представили актуалната пътна карта с платени отсечки“, коментира още Аврамова и добави, че всички сметки за един курс при това положение са некоректни. По думите й 67% от българските граждани подкрепят въвеждането й, защото в момента 2/3 от пътните такси за ремонт и пътно поддържане се събират от винетките за леки автомобили. Останалата 1/3 е от тежкотоварния трафик, който всъщност руши българските пътища. „Над 90% от въпросите, които ми задават хората във всички населени места, в които се срещам с тях, са за пътища. Всички искаме да караме по хубави пътища. Ще продължавам да търся конструктивен диалог, тази реформа, колкото и трудна да е, да бъде доведена до край“, коментира Аврамова. Според нея с темата е възможно да се спекулира по чисто политически причини.
Тя съобщи още, че на 2 април е направена техническа свързаност между тол системата и системата на Агенция „Митници“ и в момента тече синхронизиране на базата данни. Изгражда се и връзка със системата на МВР, където изискванията за сигурност налагат по-сложни процедури, но като техническо изпълнение и свързаност ще има готовност за въвеждане на тол системата.

[✕]

<< Обратно към новините