Регистрирайте се за 8. издание на Логистична Бизнес Конференция на 27.10.2020 г.!

Автобусните превозвачи са против тол системата

17.01.2019

Автобусните превозвачи са против тол системата

Автобусният бранш настоява тол системата да отпадне за тях и да осъществяват своята дейност както досега – с винетни стикери.

[✕]

Това обявиха на пресконференция от Българска федерация пътнически транспорт. Заедно с колегите си от още пет транспортни организации - Националното сдружение на автобусните превозвачи в България, Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта, Националния съюз на превозвачите, Корпорация на автомобилните превозвачи и Националното сдружение на автобусните превозвачи - те поставиха основните проблеми в бранша и заявиха, че ако исканията по тях не бъдат спазени, ще организират масов протест на превозвачите в цялата страна на 18 февруари. „В това решение браншът е обединен и протестът няма да е антиправителствен“, подчерта председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

Основният аргумент против системата за платените пътни такси е, че 4 месеца преди стартирането й превозвачите нямат яснота за това колко ще им струва и как ще се отрази на крайната цена за потребителите. Договорите за обществен превоз са сключени основно по реда на ЗОП и са с фиксирана цена до края на изпълнението им, което не подлежи на промяна. При непредвиден разход за плащане на тол системата изцяло ще се нарушат клаузите по изпълнение на сключените договори.

[✕]


Автобусните превозвачи заявиха още, че е крайно време нерегламентираният превоз, от който държавата годишно губи по 300 млн. лева, да бъде криминализиран. Те припомниха, че в България се движат около 3000 осемместни вана, които се водят леки автомобили. Години наред същите микробуси извършват нерегламентиран превоз, въпреки че това е известно на всички институции по места. „Държавата всеки път абдикира от проблема с нерегламентирания превоз, който е обхванал 70 на сто от обществените превози на пътници в страната“, каза Милтенова.

Според превозвачите, сериозен проблем на бранша е и недофинансирането на сектора. В резултат на това повече от 60 български общини са без превозвачи. Общините не заделят никакви средства от бюджетите си за финансиране на бранша, а в същото време превозвачите са задължени да издават билети с намаление, а ако не го правят, глобата е 1500 лева.

<< Обратно към новините