Регистрирайте се за 8. издание на Логистична Бизнес Конференция на 27.10.2020 г.!

Нова ера за товарния жп транспорт в Италия

03.12.2018

По шосе за година ще има 9 000 товарни курса по-малко

Нова ера за товарния жп транспорт в Италия

В Италия вече се предлага нова бърза жп товарна услуга, която според местното правителство доближава транспорта на карго към нова ера.

[✕]

Финансирана от държавния оператор Ferrovie dello Stato (FS Italiane Group), първият в света високоскоростен товарен железопътен сервиз за стоки, Mercitalia Fast вече свързва град Казерта в Южна Италия с логистичния интермодален хъб Bologna Interport на север, посочва smartrailworld.com.

Товарният влак изминава разстоянието от 550 км за 3 часа и 30 минути със средна скорост 180 км/ч. Вместимостта му е еквивалентна на товара на 18 товарни камиона. Благодарение на новата услуга по шосе за година ще има 9 000 товарни курса по-малко, като по този начин CO2 емисиите ще се редуцират с 80% в сравнение с превоз с автомобилен транспорт, твърди FS Italiane Group.

[✕]

Италианският министър на труда и социалната политика Луиджи Ди Майо заяви, че високоскоростната товарна жп линия ще подобри комуникациите между Южна Италия и транс европейските коридори и е доказателство за усилията на правителството в посока подобряване на интермомодалния транспорт. "С пускането на новата услуга Mercitalia превозът на стоки навлиза в третото хилядолетие. Правим спедицията на стоки в страната ни бърза, изключително безопасна и екосъобразна", добави той.  

<< Обратно към новините