22. издание на КОЙ КАКЪВ Е в транспорта и спедицията в България 2019. Включете се с нови възможности в Интернет версията!  Абонирайте се още сега за 2019 г.  Изберете и спечелете с комбиниран абонамент  + 

Нова магистрала зачерква тунела под Шипка

07.11.2018

Нова магистрала зачерква тунела под Шипка

Най-много 3 часа ще отнема пътуването от Русе до Харманли, ако се построи магистралата Дунав - Марица.

Това стана ясно при представянето на прединвестиционно проучване на този проект от арх. Румен Марков, управител на Лардж Инфрастръкчър Проджект.
Той условно раздели трасето на предлаганата магистрала на 3 части. Първата е от Дунав мост до с. Въглевци край Велико Търново, която, според него е една по-добра алтернатива на сегашния проект за магистрала Русе - В. Търново. За разлика от него, трасето на новата магистрала минава близо до гара Горна Оряховица, (която е най-големият жп възел в северна България). Това дава възможност за по-добра интермодалност, особено ако се има в предвид намиращото се край града летище.
От там чрез тунел под Арбанаси пътят ще излиза близо до Търново и ще продължи по трасето на Прохода на републиката, където ще пресича Стара Планина през тунел "Лагерите" с дължина 1,45 км. По-трудно ще бъде преминаването на Средна гора, като за тази цел се предвижда построяването на тунел с дължина около 4 км.
След това пътят ще пресече АМ Тракия и при Харманли ще се съедини с АМ Марица. С обща дължина от 236 км това ще бъде най-краткото трасе, което ще свързва северната и южната ни граница.
Според арх. Марков, тази магистрала може да се изгради по най-бързия начин чрез публично-частно партньорство, но за целта са необходими съответните законодателни промени.
При обсъждането присъстваха специалисти от инфраструктурния бранш и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, които споделиха своите забележки по проекта.

<< Обратно към новините