22. издание на КОЙ КАКЪВ Е в транспорта и спедицията в България 2019. Включете се с нови възможности в Интернет версията!  Абонирайте се още сега за 2019 г.  Изберете и спечелете с комбиниран абонамент  + 

Как Mercedes-Benz разработва камионите на бъдещето

07.08.2018

Как Mercedes-Benz разработва камионите на бъдещето

​​​​​​​Експерти от Mercedes-Benz Trucks отговориха на този въпрос пред над 100 специализирани журналисти по време на т.нар. „Лаборатория на бъдещето“. В рамките на 7 отделни семинара бяха очертани предизвикателствата пред автомобилния транспорт през идващите години и решенията и разработките, които Mercedes-Benz предлага.

Всички виждаме и усещаме, че живеем във все по-бързо променящ се свят. Предизвикателства като дигитализация, автоматизация, нарастващи товаропотоци, нови законодателни изисквания, опазване на околната среда дори и да ни се струват засега далечни и извън нашия бизнес, много скоро ще му повлияят значително. Все по-развиващите се технологии ще променят из основи начина, по който мислим за транспорта и камионите. И е добре да сме подготвени още отсега.

Този извод се завъртя в главата ми, докато наблюдавах как бъдещето се разгръща пред очите ми по време на FutureLab, която Mercedes-Benz организира във Вьорт, Германия.

Ключовата дума за стратегията за бъдещето на Daimler е CASE (абревиатура от Connected, Autonomous, Shared & Services, Electric). Според автомобилния гигант в близкото бъдеще транспортът и товарните автомобили ще се развиват в четири основни области – свързаност, автономно управление, споделени услуги, електрически автомобили. И Daimler е предприела технологични разработки във всяка една от тях.

Беше представена и стратегията "RoadEfficiency 2030", част от която трайно се фокусира върху водача като “RoadStar” (звезда на пътя). Причината е, че към момента данните показват, че днес в Германия липсват 45 000 водачи за международен транспорт. Проблемът ще се задълбочава, като към 2020 г. тази цифра ще се утрои поради общо по-високата възраст на сега заетите в тази професия.Щтефан Бухнер, шеф на Mercedes-Benz Trucks, подчерта: „Никога не е било толкова интересно да се работи в бизнеса с камиони, както сега. Камионът на бъдещето ще отговори на много въпроси, за които сега нямаме отговор. Той ще бъде много по-ефективен и много по-безопасен.“

Ръководителят на отдела „Транспорт и логистика на бъдещето“ Щефен Кауп заяви: „В света на международния транспорт на стоки предстои радикална промяна и ние в Mercedes-Benz Trucks се подготвяме за нея на всички нива. Той си позволи да представи визията си как би изглеждал транспортът в градовете и по пътищата след няколко десетилетия.Експертът от Daimler предвижда, че в градската среда ще има непрекъсната комуникация между хора и превозни средства – например ще можем да вдигнем ръка и да спрем колата на пешеходната пътека, превозните средства ще са с почти нулеви емисии и много тихи, те ще имат всякакви системи за безопасност, а стоките ще достигат крайната си точка, като изминават последните метри с малки роботи.По отношение на превозите на дълги разстояния Кауп предвижда революция по отношение на ефективността, безопасността и свързаността. Най-вероятно по магистралите ще има отделни ленти за автономно управлявани автомобили, камионите ще се движат в конвой (платунинг), а товарите ще бъдат в модулни контейнери и камионът ще се разтоварва с едно движение. Всички превозни средства ще комуникират с пътната инфраструктура и помежду си чрез сигурна и бързи комуникации от ново ниво. В камионите все още ще има водач, но той ще включва на автопилот и ще може да изпълнява и редица други дейности.

Ето и темите на най-интересните семинари:

- Дигитален начин на мислене – как Mercedes-Benz Trucks добавя стойност към камиона на бъдещето чрез непрекъсната свързаност и връзка между всички участници
- Какво следва отвъд дизела – От известно време Mercedes-Benz разработва иновативни задвижвания – електрически, с водород и с газ. Какви предимства имат различните задвижвания и горива и кои са препятствията, които трябва да бъдат преодолени, за да се стигне до масовото им използване
- Нова ера в законодателството – От 2019 година за първи път новите камиони ще трябва да посочват и отделяните от тях CO2 емисии. За да стане това възможно, Европейската комисия в сътрудничество с автомобилната индустрия е разработила системата VECTO – платформа, която симулира работата на камионите и изчислява отделяните от тях въглеродни диоксиди. Как работи VECTO и как законодателните изисквания ще повлияят на разработването на камионите на бъдещето?
- Активно избягване на инциденти – До 2050 г. Европейският съюз си е поставил за цел да сведе до нула смъртните случаи вследствие на инциденти по пътя. Mercedes-Benz Trucks e лидер в разработката на системи за безопасност и в помощ на водача. Семинарът очертава решенията, които ще се предлагат в бъдещето.
- Навътре в автоматизацията - Mercedes-Benz Trucks вече провежда първите си тестове с автономно задвижвани камиони. Какви са степените на автоматизация и къде се намираме сега? Средносрочната цел е да се разработи камион, който оптимизира безопасността и комфорта, а дългосрочната цел е да се създадат високо автоматизирани превозни средства, които да увеличат значително производителността.

Тъй като всички тези семинари са много интересни и дават представа за бъдещето, което при това не е толкова далечно, ще разгледаме всяка от темите в отделна статия.

Повече подробности за визията на Mercedes-Benz Trucks за бъдещето – в следващите броеве на списание КАМИОНИ

Снежина Баджева

<< Обратно към новините