Scania G 450 гама XT: Супер як (плюс видео)

04.07.2018

Scania G 450 гама XT: Супер як (плюс видео)

​​​​​​​Списание КАМИОНИ имаше възможност да направи кратък пътен тест на самосвал Scania G 450. Предоставеният ни за целта от Скания България камион бе изключително интересен, защото е от новата XT гама на шведския производител, разработена за тежки приложения - както на пътя, така и извън него.

 

 

Гамата Scania XT бе представена през миналото лято и бе следващата стъпка от представянето на Next Generation Scania. Предназначена е за много широк обхват от приложения в строителството, минното дело, дърводобива... Характеризира се със здравина, издръжливост и надеждност. Впрочем XT е съкращение от Extra Tough, т.е. супер як.


 

Новостите

Една от основните новости във външния вид на Scania XT е предната броня, която е изработена изцяло от метал и е много здрава. Подава се 150 мм пред кабината и заедно със защитната плоча под нея и с решетките на фаровете осигурява много добра защита при движение извън пътя. На очи се набиват новата предна решетка, характерна за Next Generation, и новите по-здрави огледала за обратно виждане. В предната броня е вградена сгъваема стъпенка за лесен достъп до чистачките и предното стъкло. Под предния номер е скрит тегличът.

Линията XT може да се комбинира с различни типове кабини на Scania - G, P, R, S - общо 19 на брой, както и с различни двигатели – 9-литрови, 13-литрови, 16-литрови, работещи със SCR технология за последващата обработка на отработените газове. Предлаганите мощности са от 280 к.с., до 730 к.с. при V-образния осмак.

Интериорът в кабините при XT е характерният за Next Generation, но с някои изменения заради условията, в които се използват камионите за строителството. Постелките на пода например са  пластмасови. В конструкцията на кабините са добавени греди, които я правят по-здрава.


Тестовият самосвал

За краткия пътен тест разполагаме със самосвал Scania G 450 B8x4HZ Евро-6. Както личи от означенията, той е с типичната за самосвалите на шведската марка двуместна G-кабина, четириосен - с два управляеми – предни, и два двигателни - задни моста. Силовата линия включва познатия 13-литров, 6-цилиндров редови дизелов двигател на Scania - DC13 148, Евро-6. Той е с максимална мощност от 450 к.с. и максимален въртящ момент 2350 Нм, наличен в оборотния диапазон от 1000 до 1300 об./мин.

Автоматизираната предавателна кутия е Scania Opticruise GRSO905R, оборудвана със Scania Retarder R4100. 12-степенният предавателен механизъм е снабден с функция оувърдрайв.

 

Впечатленията

Подобренията за водача при XT започват още при качването. За по-лесен достъп до кабината има удобни стъпала с противоплъзгащо покритие, а вратата се отваря на голям ъгъл.

Още при сядане се усеща, че и двете седалки са изключително комфортни. Тази на водача има множество регулировки - както за положението на тялото, така и за твърдостта, което смекчава доста неприятните усещания при преминаване по неравности извън пътя и по разбит терен.

С предавателната кутия се борави от лост вдясно на кормилната колона, като при желание може да се премине и на ръчно превключване. Интересно е, че лостът не управлява моторната спирачка. Тя е автоматична и се задейства при натискане на спирачния педал.

Излишно е да казваме, че в началото ненатовареният самосвал направо лети по околовръстното. Двигателят е изключително тих, а предавателната кутия реди предавките неусетно. Разбира се, с празен кош използваме режим на превключване на предавките Eco. На разположение са и останалите два режима - Standart - за по-сериозни натоварвания, и Power - за движение извън пътя, в изкопи и силно пресечени терени. Нов е начинът, по който се избират режимите - чрез бутон вдясно върху волана. При натискането му стратегията на превключване на предавките минава в следващия режим, а на приборния панел се появява индикация за това. Това може да се прави и по време на движение, а ние го изпробваме по време на шофирането в кариерата с вече пълен кош. Сред купчините пясък се убеждаваме в маневреността на самосвала и изключително малкият му радиус на завиване. Тук можем да тестваме и предавките за маневриране, при избора на които камионът буквално пълзи. Всъщност и тук предавателната кутия работи безупречно, а на водача не му се налага да мисли за смяна на предавките, за половинки и пр.В същото време видимостта за водача във всички посоки е отлична, което е от значение на пътя, но е особено важно при заход за товарене и разтоварване в кариери, бункери и т.н.

Двигателят продължава да мърка тихо и при натоварен самосвал. Мощността и въртящият момент обаче са напълно достатъчни, за да не усещаме близо 25-те тона пясък. На пътя натовареният самосвал се движи стабилно, работата на предавателната кутия продължава да е незабележима, а оборотите на двигателя се държат около 1000 и рядко надвишават 1200.

Така неусетно стигаме до мястото на разтоварване. А изводите се налагат от само себе си. Още при лансирането на XT шведският производител обяви, че залага изключително много на новата си гама камиони за тежки приложения. А обявената тогава цел бе на всички пазари компанията да постигне в този сегмент същите позиции, които има в сегмента при превозите на далечни разстояния. От това, което се видя при краткия пътен тест на Scania G 450, можем да направим заключението, че целта е ясна и с оглед на продукта - напълно постижима.

Екип на КАМИОНИ

<< Обратно към новините