НОВО: Абонирайте се за електронна версия на сп. ЛОГИСТИКА! Излезе 23. издание на КОЙ КАКЪВ Е в транспорта и спедицията в България 2020.

Volvo Trucks представи втория си е-камион

09.05.2018

Volvo Trucks представи втория си е-камион

Volvo FE Electric е вторият електрически камион, който Volvo Trucks представя в рамките на един месец. Той е проектиран отново за градска дистрибуция, но с по-тежки операции с брутно тегло до 27 тона.

„С премиерата на Volvo FE Electric само три седмици след тази на Volvo FL Electric ние имаме готовност да предложим цялостна гама от задвижвани с електричество товарни автомобили за градски операции. Това отваря вратата за сътрудничество в градовете, които си поставят за цел да подобрят качеството на въздуха, да намалят шума от трафика и да понижат замърсяването през пиковите часове“, категоричен е Клаас Нилсон, президент на Volvo Trucks.

Първият Volvo FE Electric – товарен автомобил с надстройка за сметосъбиране, ще започне да работи в началото на 2019 година във втория по големина град в Германия - Хамбург. Той е разработен съвместно с най-големия производител на надстройки в Европа – Faun.

[✕]
„Понастоящем всеки от нашите 300 конвенционални автомобили за сметосъбиране отделя приблизително 31 300 кг въглероден диоксид всяка година. Товарният автомобил за сметосъбиране, задвижван изцяло с електричество, с батерия, която издържа една пълна работна смяна от осем до десет часа, е изключително важно технологично постижение. Друг плюс е фактът, че нашата компания генерира електрическа енергия, която не влияе върху климата и може да се използва за зареждане на батериите“, обяснява проф. д-р Рюдигер Сихау, изпълнителен директор на сметопочистващата компания в Хамбург.

„Хамбург, който през 2011 година беше обявен от Европейския съюз за зелена столица на Европа, работи дълго и успешно на широк фронт за засилване на екологичното и устойчиво градско развитие. Това важи и за транспортния сектор, където в градския транспорт вече се използват електрифицирани автобуси Volvo. Опитът и амбициите, свързани с тази разработка, превръщат Хамбург в изключително интересен партньор за нас“, казва Йонас Одермалм, вицепрезидент Продуктови линии Volvo FL и Volvo FE във Volvo Trucks.

Новият Volvo FE Electric, чиито продажби в Европа ще започнат през 2019 г. ще се предлага в няколко варианта за различни транспортни приложения. С кабината с нисък вход на Volvo влизането и излизането от камиона се улеснява и се осигурява отлична видимост към околния трафик. Работната среда също е подобрена в резултат на ниското ниво на шум и липсата на вибрации. Капацитетът на батерията може да бъде оптимизиран, за да съответства на конкретните потребности, а зареждането се осъществява от електрическата мрежа или от станции за бързо зареждане.„В допълнение към автомобилите предлагаме и цялостни решения от анализ на маршрути до услуги и финансиране чрез нашата мрежа от дилъри и сервизи в цяла Европа. Освен това имаме успешни партньорства с доставчици на зарядна инфраструктура. По този начин можем да отговорим на специфичните нужди на различни клиенти в различни градове“, казва Йонас Одермалм.

Факти за Volvo FE Electric:
• Товарен автомобил, задвижван изцяло с електричество, за дистрибуция, сметосъбиране и други приложения в градски условия;
• Брутно тегло на композицията 27 тона;
• Силова линия: Два електромотора с максимална изходяща мощност 370 кВт (постоянна мощност 260 кВт) с 2-скоростна трансмисия. Максимален въртящ момент на електромоторите 850 Нм. Максимален въртящ момент на задния мост 28 кНм;
• Капацитет: Литиево-йонни батерии, 200–300 кВтч;
• Пробег: до 200 км;
• Зареждане: Предлагат се две различни зарядни системи. CCS2: Бързо зареждане с максимална зарядна мощност 150 кВт, постоянен ток, и бавно зареждане с максимална зарядна мощност 22 кВт, променлив ток;
• Време за зареждане: От изтощени до напълно заредени батерии (300 кВтч): CCS2 150 кВт около 1 час и 30 минути, при бавно зареждане: приблизително 10 часа.

<< Обратно към новините