НОВО: Абонирайте се за електронна версия на сп. ЛОГИСТИКА! Излезе 23. издание на КОЙ КАКЪВ Е в транспорта и спедицията в България 2020.

Новият расов Volkswagen Crafter

сп. Логистика, 2017, бр.3
07.07.2017

Новият расов Volkswagen Crafter

Новото поколение на Volkswagen Crafter бе показано официално миналия септември по време на IAA Nutzfahrzeuge 2016 в Хановер. При появата си лекотоварният автомобил бе отличен с престижното звание Ван на годината 2017 от международното жури, в което участва и редактор от списание КАМИОНИ.

Новото поколение на Volkswagen Crafter бе показано официално миналия септември по време на IAA Nutzfahrzeuge 2016 в Хановер. При появата си лекотоварният автомобил бе отличен с престижното звание Ван на годината 2017 от международното жури, в което участва и редактор от списание КАМИОНИ.

[✕]


Двигателите Евро-6 при новия Crafter са базирани на разработената от Volkswagen модуларна дизелова платформа (MDB). Това са много издръжливи силови агрегати както за къси, така и за дълги разстояния, които предлагат до 15% по-висока горивна ефективност от тази на предишния Crafter. При вариант с предно предаване двулитровият турбодизелов Common Rail двигател 2.0 TDI EA 288 Commercial се предлага с мощност 102, 140 и 177 к.с. (BiTurbo). Силовият агрегат е разположен напречно отпред, с наклон 8 градуса напред, за да се осигури повече пространство за водача в кабината. При задното предаване и версията 4Motion двулитровият двигател ще се предлага и с мощност 122 к.с. Предавателната кутия е 6-степенна механична. При предно предаване и при 4Motion се предлага и автоматична – 8-степенна трансмисия на японския производител AISIN, а при задно предаване автоматикът ще идва от ZF и също е 8-степенен.
Концепцията на Crafter е базирана на специфичните нужди на потребителите и е избистрена след многобройни разговори с тях и проучване на мнението им. Моделът е направен по мярка на клиента. Новият Crafter е с доказания външен и вътрешен дизайн и структура на един образец – по-малкият му брат T6 от шестото поколение на Transporter. Затова изглежда динамичен, съвременен, подвижен, като в същото време предлага здравина, висока товароносимост, достатъчно товарен обем. Забележителен е коефициентът на челно съпротивление, постигнат при новия Crafter – 0,33, който е най-ниският за автомобил от този клас.
Моделът идва с разнообразие от версии – 69 варианта, които могат да бъдат изпълнени в 864 модификации. Като Panel Van и Kombi новият Crafter е достъпен в дължини – 5986 мм, 6836 мм, 7391 мм, и височини – 2355 мм, 2590 мм, 2798 мм. Отделно са вариантите на шаси-кабини с различна дължина и единична или двойна кабина.
От практична гледна точка Crafter впечатлява с отлична функционалност, прецизна подготовка за различни приложения и оптимизирани размери. При версия с предно предаване ванът предлага товарен обем до 18,4 куб.м, вътрешна товарна височина до 2196 мм и допустима максимална маса от 3 до 4 тона. Широчината на товарното пространство между калниците от 1380 мм и максималната дължина на товарния отсек от 4855 мм предлагат най-добрата комбинация от размери в сегмента. Товаро-разтоварните работи са улеснени от широката 1311 мм плъзгаща странична врaта, височина на натоварване от 570 мм при предно предаване и предлаганото като опция отваряне на 270° на задните врати. Разработеното изцяло наново шаси е с комфортно предно окачване McPherson и 5 различни варианта на твърдо окачения на параболични ресори заден мост.
Оптимизирано и ергономично е работното място на водача, като се предлагат три варианта на окачвне на шофьорската седалка. Кабината предлага много ниши за вещи и багаж, за поставяне на телефон, лаптоп, таблет... Стандартно новият Volkswagen Crafter идва с електрически странични прозорци и централно заключване. Производството на Crafter започна още в края на 2016 г. в специално изградения за целта нов завод на компанията във Вжешня, Полша.

<< Обратно към новините