Новата Scania e Камион на годината 2017

22.09.2016

Новата Scania e Камион на годината 2017

Новото поколение камиони на Scania беше избрано за Камион на 2017 година. Изборът е направен от журито International Truck of the Year, което се състои от 25 водещи редактори и журналисти в областта на превозните средства за работа, представляващи 25 основни списания от 25 държави. От България член на журито е Снежина Баджева и списание КАМИОНИ.

Престижната награда беше връчена на Хенрик Хенриксон, президент и главен изпълнителен директор на Scania по време на специална церемония на най-голямото европейско изложение IAA Commercial Vehicle в Хановер.

Новата Scania се състезаваше за наградата с неотдавна обявените на пазара Iveco Stralis XP-NP и с Mercedes-Benz Actros с най-новото поколение двигатели OM471.

Scania събра общо 149 точки (всеки член от журито може да даде максимално 7 точки на един камион, като общо разполага с 12 точки). Победата на Scania е напълно очаквана и логична, защото шведският производител предлага една изцяло обновена гама, докато при конкурентите промените, макар и значителни, са подобрение на модели, които вече са печелили наградата Камион на годината при тяхното първо появяване на пазара.

Съгласно правилата на журито International Truck of the Year (ITOY) престижното отличие се дава на камион, представен на пазара през последните 12 месеца, който е направил най-голям принос за ефикасността на автомобилния транспорт на базата на следните критерии: технологични иновации, комфорт, безопасност и сигурност, поведение на пътя, горивна ефективност, екологичност и минимални общи разходи за притежаване на автомобила TCO.

Надграждайки силните страни на текущата си гама, Scania представи ново поколение камиони, което въвежда значителни подобрения в критични области като аеродинамиката на кабината, комфорта и ергономията, поведението на пътя на превозното средство, ефективност на силовата линия, безопасност и услуги, оптимизирани в зависимост от нуждите на клиента.

От нововъведенията в двигателния тракт журналистите от международното жури "Камион на годината" оцениха особено високо по-бързата смяна на предавките при автоматизираните скоростни кутии Opticruise (резултат от новата спирачна система на междинния вал и интелигентното управление Active Traction Control). Висока оценка получи и ефективността при широка гама приложения на най-новия редови 13-литров двигател с мощност 500 к.с., който постига нормите Евро-6 само чрез технология SCR. Друга ключова характеристика на новата гама на Scania, която има реален принос в решенията за устойчив транспорт, е фактът, че всички Евро 6 двигатели, монтирани в нея, могат да работят с гориво HVO (Hydro treated Vegetable Oil). С такова гориво CO2 емисиите могат да се намалят с до 90%.

Новата кабина на Scania има значително по-добра видимост. Тя се постига благодарение на изместената позиция на водача (той е по-близо до предното стъкло), по-ниско контролно табло, оптимизирани по-тънки А-колони, по-голямо предно стъкло и нови огледала за обратно виждане. Освен това новата топ кабина S, която е с равен под, предлага комфорт и усещане като в лек автомобил, както установиха журналистите от "Камион на годината" по време на тестове, проведени в Швеция.

Висока оценка от членовете на журито получиха и новата гама услуги, предлагащи сервизни договори с гъвкави планове за поддръжка, както и договори за управление на парка съобразени с конкретните нужди на клиента. Тези нови услуги са възможни на базата на опита, който има Scania, натрупан от наблюдението на 200 000 свързани камиона от тази марка, опериращи в Европа.

Снежина Баджева, Член на международното жури "Камион на годината"


 

<< Обратно към новините