Инжконсулт с офис и в София

сп. Строителна техника, 2014, Бр. 4
11.09.2014

Инжконсулт с офис и в София

В началото на лятото Инжконсулт, официален представител на водещия китайски производител на строителна техника - XCMG, отвори вратите на офиса си в София. Отскоро дружеството е започнало сътрудничество и с други компании, предлагащи високоефективни решения в областта на пътното и инфраструктурното строителство...

[✕]

В началото на лятото Инжконсулт, официален представител на водещия китайски производител на строителна техника - XCMG, отвори вратите на офиса си в София. Отскоро дружеството е започнало сътрудничество и с други компании, предлагащи високоефективни решения в областта на пътното и инфраструктурното строителство.

Идеята на варненската фирма Инжконсулт да отвори офис и в София зрее от много години. В последно време обаче тя става особено актуална за ръководството на дружеството - след преодоляването на шока от кризата в строителството, съответно в бизнеса със строителна техника, през 2009-2011 г. пазарът се променя, конкуренцията се изостря неимоверно и преминава най-вече в ценови план, по-слабите играчи отпадат, а в София и областта се концентрират много бизнес структури, като в същото време се изпълняват и повече проекти. В тази обстановка за Инжконсулт е повече от ясно, че трябва да имат представителство в София, за да защитят позицията си на сериозна фирма в бранша. В допълнение дружеството има и значителен брой големи клиенти в София и Софийска област, особено в община Перник.
Офисът е разположен на парцел от 4 дка, а РЗП е 600 кв. м, като половината площ е наета от Schmitz Cargobull България. Парцелът и сградата са собственост на Пътища и мостове ЕООД, оглавяващо групата, част от която е Инжконсулт. Офисът е на бул. Ботевградско шосе, като разположението е много комуникативно и лесно достъпно, далеч от тежкия уличен трафик на централните столични квартали.
Новата локация върви и с нова продуктова стратегия. Със свиването на пазара на тежката строителна механизация през последните години Инжконсулт се ориентира в предлагането и на специализирани решения и нишови продукти, увеличаващи значително ефективността и производителността в строителството. Едно от интересните решения са машините Optimas за скоростно полагане на готови бетонови изделия - 100 кв. м/ч (обикновено един работник полага около 1 кв. м/ч, заявяват от Инжконсулт). Много важна марка в портфолиото на Инжконсулт е немската Stehr, в чиято гама влиза широк кръг прикачен инвентар и техника за пътното и инфраструктурното строителство: студено рециклиране на пътища, стабилизация на земни маси, каналокопатели, специализирани устройства за повдигане на ревизионни шахти, прикачни устройства за уплътняване терени, канали и др. (виж по-подробно в предишния брой).
Важно е сътрудничеството с френската компания Rabaud, произвеждаща пъстра палитра продукти за пътното строителство и поддържане като прикачни метачни устройства, машини за изграждане на телени огради на магистрали, гребла за чистене на сняг и др. Продължават ползотворните отношения на Инжконсулт и с Yondi Tongfar в областта на греблата за зимно пътно почистване и песъкарите. Хит остава машината за фугиране на пукнатини в асфалтовите настилки и при затваряне на кант при полагане на кръпки. Предимство тук е, че Пътища и мостове ЕООД е производител на фугиращата паста, която е консуматив за машината.

Данаил Николов

<< Обратно към новините